ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ

Πήγαινε κάτω

ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ

Δημοσίευση  kyr Την / Το Παρ Ιαν 02, 2009 7:43 pm

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 54% στους δότες οργάνων και κατά 89% στις πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις, σε σχέση με το 2007, σημειώθηκε τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Από τις αρχές του 2008 οι 97 εκλιπόντες δότες χάρισαν ζωή σε 264 ασθενείς, στους οποίους μεταμοσχεύτηκαν νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ ή νεφροί, ενώ τον Νοέμβριο η μεταμοσχευτική κοινότητα της χώρας έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων, τις 211 δηλαδή μεταμοσχεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005.
Στην ανακοίνωση του Οργανισμού σημειώνεται πως κάνοντας ένα γενικότερο απολογισμό της δραστηριότητας του ΕΟΜ από το 2001, που ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του, παρατηρείται η εντυπωσιακή αύξηση, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, των μεταμοσχεύσεων από εκλιπόντες δότες, της τάξεως του 172%, αφού το 2001 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μόλις 97 ασθενείς, ενώ φέτος 264.
Συγκεκριμένα το 2008 πραγματοποιήθηκαν 184 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 58 ήπατος, 16 καρδιάς, 3 πνευμόνων, 2 διπλές μεταμοσχεύσεις νεφρού-παγκρέατος και 1 διπλή μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού. Σύμφωνα με τη γεωγραφική προέλευση, 20 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αθήνας έχουν δώσει 49 δότες, 4 ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει 14 δότες, ενώ από τη λοιπή περιφέρεια, από 14 ΜΕΘ έχουν προκύψει 34 δότες οργάνων.
«Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί σημαντικά οι περισσότερες ΜΕΘ της χώρας και μάλιστα της Αθήνας. Τα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα, άλλωστε, προκύπτουν λόγω της αυξανόμενης διεύρυνσης της δεκτικότητας των οικογενειών των εκλιπόντων στη δωρεά των οργάνων τους καθώς και λόγω των εντατικών προσπαθειών των ιατρών και συντονιστών των ΜΕΘ σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, προς την κατεύθυνση αυτή», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ο ΕΟΜ ξεχωρίζει το περιστατικό της δωρεάς οργάνων του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, που το γενναίο παράδειγμα της οικογένειάς του ευαισθητοποίησε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, δίνοντας το μήνυμα ότι ο θεσμός της δωρεάς οργάνων αποτελεί την ύψιστη μορφή αλτρουισμού, μέσα από την οποία παίρνουν θετικό νόημα ακόμα και τραγικά γεγονότα.
«Το μεταμοσχευτικό ρεκόρ του 2008 οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι ΜΕΘ, εντοπίζοντας, ελέγχοντας και αξιοποιώντας τα όργανα των δυνητικών δοτών, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της οικογένειάς τους, καθώς και στις άοκνες προσπάθειες της μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας και του ΕΟΜ. Η στήριξη του υπουργείου Υγείας στο έργο του ΕΟΜ κατά τη χρονιά που πέρασε υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία μας, και ιδιαίτερα το προσωπικό ενδιαφέρον του υπουργού, Δ. Αβραμόπουλου, για την αναβάθμιση του μεταμοσχευτικού προγράμματος της Ελλάδας, έδωσε σημαντική ώθηση στις προσπάθειές μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης, καταλήγοντας πως «για το 2009 επιφορτιζόμαστε, περισσότερο με το όραμα, παρά με το καθήκον, να πραγματοποιήσουμε ακόμα περισσότερες μεταμοσχεύσεις».
avatar
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης