ΑΝΤΙΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΥΡΥΝΣΗ

Πήγαινε κάτω

ΑΝΤΙΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΥΡΥΝΣΗ

Δημοσίευση  kyr Την / Το Παρ Οκτ 24, 2008 6:29 pm

Νέο φάρμακο-ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση στα πρώτα στάδια προστίθεται στο οπλοστάσιο του ιατρικού κόσμου.
Πρόκειται για το αντίσωμα αλεμτουζουμάμπη (alemtuzumab), που αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας και φαίνεται να σταματά ή ακόμα και να αναστρέφει την πορεία της νόσου στα πρώτα στάδια.
«Είναι το πρώτο φάρμακο για το οποίο διαπιστώνεται ότι όντως επιφέρει βελτιώσεις στους ασθενείς», δήλωσε ο Αλασντερ Κόουλ, νευρολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και επικεφαλής της ερευνητικής επιστημονικής ομάδας. Η μελέτη ξεκίνησε το 2005, όταν οι ερευνητές χορήγησαν σε ορισμένους από τους 334 εθελοντές με πολλαπλή σκλήρυνση στα αρχικά στάδια ιντερφερόνη β (μία από τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες) και στους υπόλοιπους την αλεμτουζουμάμπη. Τρία χρόνια μετά, η ομάδα της αλεμτουζουμάμπης παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση: οι εξάρσεις της νόσου ήταν μειωμένες κατά 74% συγκριτικά με την ιντερφερόνη και η πιθανότητα επιδείνωσης είχε περιοριστεί κατά 71%.
Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, όπου δημοσιεύεται το πόρισμα, «η αλεμτουζουμάμπη μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στον εγκεφαλικό ιστό να αυτοεπιδιορθώνεται».
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, το αντίσωμα πρόκειται να περάσει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης και ενδέχεται να φτάσει στην αγορά εντός τεσσάρων ετών.


(Πηγές: BBC, «The Times»)
avatar
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης