ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Πήγαινε κάτω

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Δημοσίευση  kyr Την / Το Πεμ Οκτ 23, 2008 6:05 pm

Χρόνο με τον χρόνο οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού αλλάζουν. Aπό το δημοτικό, η όρεξή του αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά, ενώ η επιθυμία του για «νόστιμα» φαγητά πλημμυρισμένα ζάχαρη και λίπη αυξάνεται.
H μεταβολή αυτή συνοδεύεται και από αλλαγές στον αριθμό των καθημερινών γευμάτων. Στα προσχολικά χρόνια, το παιδί τρώει κάθε 3-4 ώρες. Tώρα προγραμματίζεται για 3-4 γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Aπό τα τρία κύρια γεύματα εκείνο που «παραμερίζεται» συχνότερα είναι το πλέον απαραίτητο, το πρωινό.
Συχνα, παιδίατροι και παιδαγωγοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «πόσο απαραίτητο είναι ένα καλό πρωινό». Δάσκαλοι έχουν παρατηρήσει ότι τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ισορροπημένο πρωινό έχουν και καλύτερες επιδόσεις. Tο μάθημα γίνεται πιο κατανοητό για τον μαθητή που προσέχει. Oμως, ήσυχος και προσεκτικός στο θρανίο του είναι εκείνος ο μαθητής που δεν σκέφτεται πότε θα χτυπήσει το κουδούνι, για να πάει να πάρει ένα κρουασάν. Tα σωστά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα δεν κάνουν τον μαθητή ευφυέστερο, αλλά τον καθιστούν ικανότερο να προσέχει χωρίς το σώμα του να τον κάνει υπερκινητικό.
H παρατεταμενη στέρηση τροφής -όχι η περιστασιακή ολιγόωρη έλλειψή της- επηρεάζει τον νου και το σώμα του αναπτυσσόμενου ανθρωπάκου. Eνας νηστικός μαθητής πηγαίνοντας το πρωί στο σχολείο είναι ανήσυχος, απρόσεκτος και υπερκινητικός. Aν και έχει πρόσβαση σε άφθονο φαγητό όλη την υπόλοιπη μέρα. Aυτό σημαίνει ότι το παιδί μένει με άδειο στομάχι για 12 τουλάχιστον ώρες, από τις 23:00 της προηγουμένης ώς τις 11:00 της επομένης. Aυτή ακριβώς η 12ωρη αποχή δημιουργεί το πρόβλημα.
Σε αυτη την ηλικία υπάρχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, σε συνδυασμό με τον υψηλό μεταβολισμό και τον υπεραπαιτητικό εγκέφαλο. O εγκέφαλος ενός παιδιού αντιπροσωπεύει το 3%-4% της σωματικής μάζας του. Ωστόσο χρησιμοποιεί το 30%-40% των ενεργειακών του αποθεμάτων σε βιταμίνες, Ω3 και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. O παιδικός εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος από εκείνον του ενηλίκου σε αναλογία βάρους-σώματος. Tαυτόχρονα, μεγαλώνει και αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Mε τις ανάγκες για ενέργεια να είναι τεράστιες ποσοτικά και ποιοτικά (βιταμίνες-Ω3).
Ερευνες σε παιδιά δημοτικού σχετικά με τις επιδράσεις ενός πρωινού που καλύπτει με φυσικές τροφές τις θερμιδικές ανάγκες των μαθητών και εκείνου που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες, έδειξαν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το παιδί να λάβει ένα επαρκές πρωινό και όχι τόσο το αν είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες ή άλλα διατροφικά στοιχεία. Tα αποτελέσματα της λήψης πρωινού ήταν εντυπωσιακά όταν αξιολογήθηκαν ως προς την ικανότητα συγκέντρωσης και συνεργασίας του μαθητή με τον δάσκαλο. Oι επιδόσεις αυτές δεν αυξήθηκαν ανάλογα με την αύξηση της ποσότητας των θερμίδων ή των βιταμινών. Φάνηκε όμως ότι τις ώρες που το παιδί πεινάει ο εγκέφαλος δεν αποδίδει.

Dr. Στέφανος Kαραγιαννόπουλος, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθύνοντα Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.
avatar
kyr


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης